Skip to main content
Projekt FENIX: Field Education by lnterdisciplinary excursions č. 100691282
Programu spolupráce lnterreg Česko -Sasko 2021-2027, kód CCI: 2021TC16RFCB016
Lead partner TUL (KGE)
Dalšími partnery jsou:
Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung
Severočeské muzeum v Liberci, příspěvková  organizace
Technische Universitat Dresden
Geopark Ralsko o.p.s.
Náplní projektu je vytvoření materiálů pro přeshraniční badatelskou terénní výuku učitelů ZŠ i SŠ a jiných vzdělavatelů, která bude zaměřena na geografii, ekologii, ochranu přírody a kulturní rozměr krajiny v příhraničních oblastech Euroregionu Nisa (ČR a Saska). Aktivity se soustředí na jednodenní exkurze na 10 lokalitách v česko-saském příhraničí (z toho 4 lokality na německé straně), které budou určeny pro skupinu 40 vzdělavatelů z obou zemí. Pilotní ukázka s žáky a studenty ZŠ a SŠ bude provedena v dalších 5 lokalitách (dvě v Německu a tři v ČR) s tím, že se vždy setkají žáci a studenti z české i německé strany. Vzdělavatelům se tak dostanou do rukou originální přeshraniční podklady, sestavené za přispění odborné komunity a určené pro podporu společných výukových programů během i po skončení zamýšleného projektu.
V rámci projektu se v průběhu každého školního roku uskuteční jeden vícedenní workshop pro vzdělavatele a žáky z obou stran hranice (30-50 účastníků), zaměřený na výměnu zkušeností s výstupy projektu, ale také na rozdíly ve způsobech výuky a v kurikulech na obou stranách hranice.
Kromě toho proběhnou v létě 2025 a 2026 letní školy pro účastníky z obou zemí, včetně studentů učitelství (cca 30-50 účastníků). Tyto letní školy budou zaměřeny na praktické využití získaných dovedností.